Cum ne protejăm de brokerii falși
Dacă ai fost contactat de un „consultant financiar” care-ți promite câștiguri mari peste noapte, trebuie să știi că ceva ar putea fi în neregulă.
Există câteva metode prin intermediul cărora poți să te protejezi de posibilele înșelătorii:
- Respinge orice apeluri telefonice sau emailuri nesolicitate. Firmele de investiții legitime nu procedează niciodată așa. Rețineți că, în România, promovarea serviciilor şi activităţilor de investiţii prin intermediul unor furnizori externi de servicii tip „call center” este interzisă și este calificată ca infracțiune.
- Dacă vă gândiți să faceți o investiție, obțineți sfaturi de la un consultant de investiții autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) – nu folosiți niciodată un consilier de la așa zisa companie de investiții care v-a contactat, deoarece aceasta poate face parte din înșelătorie.
- Nu fiți grăbit sau presați să luați o decizie – o firmă de investiții adevărată nu vă va forța să faceți o tranzacție financiară pe loc. Fiți întotdeauna atenți dacă sunteți presat să investiți rapid sau dacă v-au fost promise randamente care sună prea bine pentru a fi adevărate.
- Înainte de a investi în diverse instrumente financiare și, în special, înainte de a utiliza platforme de tranzacționare online, verificați dacă respectiva entitate se regăsește în Registrul public al ASF, disponibil pe www.asfromania.ro!
- Înainte de a utiliza o entitate, consultați și secțiunea „Alerte investitori” a paginii web a ASF.
- În cazul în care entitatea nu este situată în România, consultați și site-ul autorității competente din statul de origine. Uitați-vă cu atenție la secțiunea „Alerte” de pe paginile web ale acestora și verificați dacă respectiva entitate este autorizată în statul de origine (majoritatea țărilor au registrele de tip ONRC/ASF publice și accesibile online).
- Atenție: există și cazuri de entități „clonă”, care preiau datele de identificare (denumire, nr. de înregistrare, adresă…) ale unei entități autorizate. Pentru a verifica dacă firma respectivă nu este o firmă clonă, solicitați numărul autorizației firmei și detaliile de contact ale acesteia și apoi comparați-le cu cele publicate în Registrul public al ASF. Nu accesați pentru verificare link-urile oferite de respectiva entitate printr-un e-mail sau link-urile de pe site-ul web al entității, chiar dacă poate par legitime – acestea vă pot redirecționa către o pagina falsă, asemănătoare cu cea oficială.
- Căutați pe Internet păreri ale altor persoane. În majoritatea cazurilor, oamenii publică pe diverse pagini web/forumuri atenționări cu privire la entitățile frauduloase.
- Anterior deschiderii unui cont pe numele unei persoane, intermediarul trebuie să verifice identitatea acesteia şi să aplice măsurile de cunoaştere a clientelei în conformitate cu legislația pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor. Referitor la contractul în temeiul căruia intermediarul prestează servicii de investiţii în numele şi pe contul unui client, asigurați-vă că acesta este în formă scrisă (suport hârtie sau alt suport durabil) și că prevede atât drepturile şi obligaţiile brokerului, cât și cele ale clientului.
- Site-ul web al ASF conține lista tuturor intermediarilor care pot presta servicii de investiții în România. Site-ul are o pagină dedicată problematicii entităților neautorizate, secțiune care conține informații și recomandări pentru potențialii investitori și care pune la dispoziție, inclusiv, formulare de raportare către ASF a acestor entități.